Monday, October 22, 2012

RM450.00 - Sebuah Catatan

RM450.00. Banyak atau sikit? Bagi yang ada duit dia kata sikit. Bagi yang tidak ada duit, nilai ini sangat besar. Duit anda banyak atau sikit? Jawab sendiri-sendiri, orang lain tidak tahu. Al kisahnya, hari Sabtu 20/10/2012, aku mendepositkan wang sejumlah yang dinyatakan. Setelah beberapa kali mencuba, RM350 sahaja yang masuk, RM100 masih ditolak mesin deposit itu. Aku cuba lagi. Cuba lagi. Usaha tangga kejayaan. Akhirnya, semua RM450 masuk tapi mesin tergendala, sangkut. Seketika setelah berbunyi keruk kerak, keruk kerak, keluarlah resit yang ada nombor akaun yang hendak dideposit, lokasi, masa, tarikh, dan nombor CDM ID. Di bawah resit tercatat DEPOSITORY ERROR, PLS CONTACT BRANCH TO CHECK YOUR A/C.
Huh... dugaan lagi. Hari Sabtu, bank tidak beroperasi, Ahad tutup lagi. Tunggu Isnin. Aku ke cawangan lain dan membuat laporan. Mulanya risau juga kalau-kalau kena pergi semula ke tempat wang sangkut itu. Alhamdulillah, laporan boleh dibuat di mana-mana cawangan, dan boleh semak baki dalam masa tiga hari kerja. Andainya perlu semula ke tempat sangkut, tentu perlu korbankan masa lagi. Apa-apa pun Alhamdulillah dan terima kasih kepada pihak bank kerana prosedur untuk menyelesaikan masalah ini begitu mudah. Tunggu dulu tiga hari. Terima kasih CIMB.
No comments:

Insan Kerdil

Tahun baru menjelma lagi bermakna usia kita makin berkurangan, selangkah lagi kita menghampiri perkuburan. Tuntutan dalam kehidupan perlu dipenuhi sebaik mungkin. Pada masa yang sama kita tidak perlu lupa yang usia kian dimamah waktu yang tidak menunggu sesiapa. Dalam mengejar kehidupan dunia sesekali kita terlupa yang kita ini insan kerdil apatah lagi ada waktu-waktunya kita didakap rasa ego yang meninggi. Itulah insan. Penuh dengan kelemahan dan sentiasa perlu didik hatinya dengan menggunakan akal dan iman untuk kembali kepada asal manusiawi.
Manusia merupakan sebaik-baik kejadian tetapi manusia juga boleh menjadi seburuk-buruk kejadian akibat daripada tingkah laku, sikap, dan perbuatan terhadap orang lain. Tidak ada manusia dalam kelompok haiwan tetapi terdapatnya haiwan dalam kelompok manusia. Renung-renungkanlah agar mendatang manfaat kepada kita. Oleh itu dalam usia yang terbatas ini, terasa usia yang dimiliki tidak sepanjang mana untuk mencari bekal bagi menghadapi pelayaran yang cukup panjang nanti.
Perjalanan yang jauh dengan bekal yang sedikit sudah tentu mengundang sengsara yang berpanjangan, apatah lagi dalam hidup ini kita tidak mencari bekal yang banyak hanya dengan alasan sibuk dan terlalu sibuk (barangkali aku juga). Oleh itu marilah kita sama-sama mengingati Allah dan berusaha untuk menjadi sebaik-baik hamba dengan usia yang ada, Insya-Allah.

Ciptaan Agung

Ciptaan Agung
Keindahan alam dan kekuasaan Yang Maha Esa - Senja di Langkawi

Musim Sekolah

Kunjungan tahun baru biasanya menjadikan ibu bapa sibuk bersiap sedia untuk menyediakan kelengkapan persekolahan anak-anak. Dalam menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu, semestinya ibu bapa menghadapi tekanan kewangan apatah lagi bagi golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap. Tuntutan itu menjadikan ibu bapa terpaksa berkorban dan bekerja keras untuk memenuhi keperluan anak-anak. Barangkali bagi yang kurang berada mengharapkan anak-anak mengerti agar dapat menghargai pengorbanan ibu bapa dan yang benar-benar mampu diberikan ialah pelajaran untuk menjamin masa depan. Oleh itu anak-anak perlu insaf agar tidak mengsia-siakan pengorbanan ibu bapa.
Dalam menghitung perbelanjaan persekolahan anak-anak, ibu dan ayah akan melakukan apa-apa sahaja asalkan kelengkapan anak-anak dapat disediakan. Mak ayah yang mempunyai bilangan zuriat yang ramai semestinya terpaksa menanggung lebih jumlah perbelanjaan yang diperlukan. Bayangkan sekiranya mempunyai 7 atau 8 atau 9 orang anak, dan paling kurang 5 atau 6 anak sudah bersekolah. Dianggarkan seorang anak akan menggunakan perbelajaan untuk baju, seluar, stokin, kasut, beg, buku, dan bayaran tambahan persekolahan (dulu yuran, sekarang ni ubah nama saja, konsepnya sama) dalam lingkungan RM300. Banyak yang perlu disediakan apabila musim persekolahan bermula.

Alam untuk direnung

Alam untuk direnung
Hidup memerlukan renungan