Tuesday, October 9, 2012

Monolog Buat Ija (2)


Moga terus bahagia buat  Ija. Apakah Ija masih ingat lewat pertemuan kita dulu? Ya, antara sedar dengan tidak, sudah setahun kita lewati pertemuan itu. Dulu, aku pernah titipkan monolog ini, tapi setahun yang lalu. Terasa bagaikan baru sahaja berlalu dan baru sahaja kita bertemu. Namun hakikatnya, sudah setahun Ija. Kita telah lewati tempoh itu. Aku sangat yakin, yang pertemuan dua belas purnama lalu tersimpan kukuh di lipatan kenangan Ija (moga-moga tidak terpadam).
Setahun berlalu dan tempoh itu bukan satu jangka masa yang sangat panjang untuk dilupai tetapi bukan pula satu jangka masa yang pendek untuk kita ingat semua peristiwa yang berlaku. Ada ketikanya, aku ingin mengajak Ija menjengah kembali ke daerah ilmu yang pernah kita jejaki (kalau Ija membaca blog ini). Berbicara panjang tentang padang permainan, blok bertangga, tempat meletak basikal, dewan perhimpunan, cermin nako yang berhabuk, tempias hujan di kaki lima, dan aktiviti petang yang menyenangkan. Masih dalam ingatankan?
Semuanya sudah kita tinggalkan bersama usia yang bertambah, juga menandakan yang kita sudah TUA. Aku sering diusik sudah tua, tapi aku tahu kita sama-sama tua atau lebih tepat kita sebaya (ya ka?) Kalau Ija membaca tentu akan tersenyum atau mendengus spontan (ya lah perasan la tu…). Ungkapan  Ija yang sering  menyentuh gegendang telinga aku. Namun, aku senang mendengarnya, setidak-tidaknya aku diingatkan yang aku sudah tua. Walaupun sudah setahun pertemuan itu, aku masih mengingatinya, Ija. Terima kasih Ija, walaupun seketika, tetapi aku yakin Ija akan terus ada, biar lama tidak bersua.

No comments:

Insan Kerdil

Tahun baru menjelma lagi bermakna usia kita makin berkurangan, selangkah lagi kita menghampiri perkuburan. Tuntutan dalam kehidupan perlu dipenuhi sebaik mungkin. Pada masa yang sama kita tidak perlu lupa yang usia kian dimamah waktu yang tidak menunggu sesiapa. Dalam mengejar kehidupan dunia sesekali kita terlupa yang kita ini insan kerdil apatah lagi ada waktu-waktunya kita didakap rasa ego yang meninggi. Itulah insan. Penuh dengan kelemahan dan sentiasa perlu didik hatinya dengan menggunakan akal dan iman untuk kembali kepada asal manusiawi.
Manusia merupakan sebaik-baik kejadian tetapi manusia juga boleh menjadi seburuk-buruk kejadian akibat daripada tingkah laku, sikap, dan perbuatan terhadap orang lain. Tidak ada manusia dalam kelompok haiwan tetapi terdapatnya haiwan dalam kelompok manusia. Renung-renungkanlah agar mendatang manfaat kepada kita. Oleh itu dalam usia yang terbatas ini, terasa usia yang dimiliki tidak sepanjang mana untuk mencari bekal bagi menghadapi pelayaran yang cukup panjang nanti.
Perjalanan yang jauh dengan bekal yang sedikit sudah tentu mengundang sengsara yang berpanjangan, apatah lagi dalam hidup ini kita tidak mencari bekal yang banyak hanya dengan alasan sibuk dan terlalu sibuk (barangkali aku juga). Oleh itu marilah kita sama-sama mengingati Allah dan berusaha untuk menjadi sebaik-baik hamba dengan usia yang ada, Insya-Allah.

Ciptaan Agung

Ciptaan Agung
Keindahan alam dan kekuasaan Yang Maha Esa - Senja di Langkawi

Musim Sekolah

Kunjungan tahun baru biasanya menjadikan ibu bapa sibuk bersiap sedia untuk menyediakan kelengkapan persekolahan anak-anak. Dalam menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu, semestinya ibu bapa menghadapi tekanan kewangan apatah lagi bagi golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap. Tuntutan itu menjadikan ibu bapa terpaksa berkorban dan bekerja keras untuk memenuhi keperluan anak-anak. Barangkali bagi yang kurang berada mengharapkan anak-anak mengerti agar dapat menghargai pengorbanan ibu bapa dan yang benar-benar mampu diberikan ialah pelajaran untuk menjamin masa depan. Oleh itu anak-anak perlu insaf agar tidak mengsia-siakan pengorbanan ibu bapa.
Dalam menghitung perbelanjaan persekolahan anak-anak, ibu dan ayah akan melakukan apa-apa sahaja asalkan kelengkapan anak-anak dapat disediakan. Mak ayah yang mempunyai bilangan zuriat yang ramai semestinya terpaksa menanggung lebih jumlah perbelanjaan yang diperlukan. Bayangkan sekiranya mempunyai 7 atau 8 atau 9 orang anak, dan paling kurang 5 atau 6 anak sudah bersekolah. Dianggarkan seorang anak akan menggunakan perbelajaan untuk baju, seluar, stokin, kasut, beg, buku, dan bayaran tambahan persekolahan (dulu yuran, sekarang ni ubah nama saja, konsepnya sama) dalam lingkungan RM300. Banyak yang perlu disediakan apabila musim persekolahan bermula.

Alam untuk direnung

Alam untuk direnung
Hidup memerlukan renungan