Tuesday, July 28, 2009

Perasmian Penutupan Gala Kokurikulum
Gala Kokurikulum Peringkat Kebangsaan 2009 berlangsung di Kem Tasoh (Pusat Kokurikulum Perlis), bermula 23 hingga 28 Julai 2009. Para peserta terdiri daripada kontijen seluruh Malaysia kecuali Labuan. Sejumlah 300 peserta dan 30 orang guru pengiring terlibat dalam gala kokurikulum kali ini.
Majlis perasmian penutup telah diadakan pada 28 Julai, dengan disempurnakan oleh Yang Berusaha Tuan Haji Zulkifly bin Mohd Wazir, Pengarah Bahagian Sukan, Seni, dan Kokurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia. Sebelum ucapan perasmian, Encik Mansor bin Lat, Pengarah Pelajaran Perlis merangkap Pengerusi Pengelola Gala Kokurikulum Peringkat Kebangsaan 2009 turut berucap. Turut hadir Encik Mahamad Amran bin Kamsi, Ketua Penolong Pengarah Cawangan Kokurikulum, Bahagian Sukan, Seni dan Kokurikulum.
Aturcara majlis dimulai dengan tabik hormat, pemeriksaan kawalan kehormat dan bergerak ke pentas utama. Dalam cuaca hujan, majlis terpaksa ditangguh lebih kurang 30 minit dan Tuan Haji Zulkifly diberi taklimat dibilik tetamu Kem Tasoh.
Persembahan pelajar melibatkan pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah dari negeri Perlis. Persembahan kebudayaan, kawad kaki, dan Brass Band. Akhirnya disusuli dengan persembahan senaman silat oleh semua peserta Gala Kokurikulum Peringkat Kebangsaan 2009.

No comments:

Insan Kerdil

Tahun baru menjelma lagi bermakna usia kita makin berkurangan, selangkah lagi kita menghampiri perkuburan. Tuntutan dalam kehidupan perlu dipenuhi sebaik mungkin. Pada masa yang sama kita tidak perlu lupa yang usia kian dimamah waktu yang tidak menunggu sesiapa. Dalam mengejar kehidupan dunia sesekali kita terlupa yang kita ini insan kerdil apatah lagi ada waktu-waktunya kita didakap rasa ego yang meninggi. Itulah insan. Penuh dengan kelemahan dan sentiasa perlu didik hatinya dengan menggunakan akal dan iman untuk kembali kepada asal manusiawi.
Manusia merupakan sebaik-baik kejadian tetapi manusia juga boleh menjadi seburuk-buruk kejadian akibat daripada tingkah laku, sikap, dan perbuatan terhadap orang lain. Tidak ada manusia dalam kelompok haiwan tetapi terdapatnya haiwan dalam kelompok manusia. Renung-renungkanlah agar mendatang manfaat kepada kita. Oleh itu dalam usia yang terbatas ini, terasa usia yang dimiliki tidak sepanjang mana untuk mencari bekal bagi menghadapi pelayaran yang cukup panjang nanti.
Perjalanan yang jauh dengan bekal yang sedikit sudah tentu mengundang sengsara yang berpanjangan, apatah lagi dalam hidup ini kita tidak mencari bekal yang banyak hanya dengan alasan sibuk dan terlalu sibuk (barangkali aku juga). Oleh itu marilah kita sama-sama mengingati Allah dan berusaha untuk menjadi sebaik-baik hamba dengan usia yang ada, Insya-Allah.

Ciptaan Agung

Ciptaan Agung
Keindahan alam dan kekuasaan Yang Maha Esa - Senja di Langkawi

Musim Sekolah

Kunjungan tahun baru biasanya menjadikan ibu bapa sibuk bersiap sedia untuk menyediakan kelengkapan persekolahan anak-anak. Dalam menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu, semestinya ibu bapa menghadapi tekanan kewangan apatah lagi bagi golongan yang tidak mempunyai pendapatan tetap. Tuntutan itu menjadikan ibu bapa terpaksa berkorban dan bekerja keras untuk memenuhi keperluan anak-anak. Barangkali bagi yang kurang berada mengharapkan anak-anak mengerti agar dapat menghargai pengorbanan ibu bapa dan yang benar-benar mampu diberikan ialah pelajaran untuk menjamin masa depan. Oleh itu anak-anak perlu insaf agar tidak mengsia-siakan pengorbanan ibu bapa.
Dalam menghitung perbelanjaan persekolahan anak-anak, ibu dan ayah akan melakukan apa-apa sahaja asalkan kelengkapan anak-anak dapat disediakan. Mak ayah yang mempunyai bilangan zuriat yang ramai semestinya terpaksa menanggung lebih jumlah perbelanjaan yang diperlukan. Bayangkan sekiranya mempunyai 7 atau 8 atau 9 orang anak, dan paling kurang 5 atau 6 anak sudah bersekolah. Dianggarkan seorang anak akan menggunakan perbelajaan untuk baju, seluar, stokin, kasut, beg, buku, dan bayaran tambahan persekolahan (dulu yuran, sekarang ni ubah nama saja, konsepnya sama) dalam lingkungan RM300. Banyak yang perlu disediakan apabila musim persekolahan bermula.

Alam untuk direnung

Alam untuk direnung
Hidup memerlukan renungan